Celem głównym projektu "Gotuj po hiszpańsku" jest aktywizacja zawodowa osób pozostających bez pracy poprzez nabycie lub podniesienie kompetencji w zawodzie kucharza.
Przed wyjazdem do Hiszpanii uczestnicy projektu odbywają intensywny kurs języka hiszpańskiego oraz biorą udział w warsztatach związanych z przygotowaniem kulturowym.
Podczas siedemdziesięciodniowego pobytu w Walencji uczestniczą w kursie kulinarnym, kontynuują naukę języka hiszpańskiego oraz odbywają praktyki w uznanych restauracjach.
Dzięki udziałowi w projekcie uczestnicy mają okazję poznać tradycję kulinarną regionu morza śródziemnego i Walencji oraz nabyć umiejętności przygotowania dań kuchni hiszpańskiej z pierwszej ręki i na podstawie oryginalnych receptur. Po powrocie z Hiszpanii uczestnicy znajdą pracę w restauracjach i hotelach z sieci współpracy Fundacji PROAKTYWNI i Instytutu InBIT.
W projekcie mogą uczestniczyć osoby od 18. do 35. roku życia, pozostające bez pracy, zamieszkałe w Krakowie lub powiecie krakowskim.
Udział w projekcie jest bezpłatny.
Rekrutacja do projektu odbywa się w trzech etapach. Pierwszym etapem jest zgłoszenie chęci udziału w projekcie poprzez wypełnienie formularza aplikacyjnego dostępnego na stronie internetowej projektu. Następnie wybrani kandydaci zaproszeni zostaną na rozmowę rekrutacyjną oraz wezmą udział w warsztatach kulinarnych, których celem jest sprawdzenie praktycznych umiejętności kandydatów w kuchni.
Zgłoszenia chętnych przyjmowane są do 31 stycznia 2017 r.
Szczegółowe informacje o projekcie i formularz aplikacyjny dostępne są na stronie internetowej www.gotujpohiszpansku.pl oraz w Biurze Projektu, ul. Szlak 8a, 31-161 Kraków, tel.: 12 200 21 77, tel.: 503 846 684.
Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego na zlecenie Ministerstwa Rozwoju.